İngiliz Edebiyatı’nın dönemleri arasında Rönesans dönemi, edebi ve sanat eserleri, akımları ve yazarlarıyla öne çıkan zengin bir dönemdir. Bu dönemin ve tüm dünya edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan William Shakespeare, Rönesans döneminin ontolojik ve epistemolojik arayışlarını oyunlarında sorunsallaştıran, yarattığı karakterler bakımından insan doğasının farklı yönlerine ışık tutan hümanist düşünceyi benimsemiş önemli bir yazardır. Oyunlarında çoğunlukla kimlik yanılması, görünen-gerçeklik çatışması, aşk, kıskançlık, güç arzusu gibi birçok konuya değinerek karakterleri resmeden Shakespeare, kendi zamanının ötesine geçerek güncelliğini korumayı başarmıştır.

ASBU IDE Bölüm Tiyatrosu olarak sahnelemeyi planladığımız, farklı dönemlerde güncellenerek Türkçe’ye kazandırılan ve Devlet Tiyatrolarınca birçok kez sahnelenen Shakespeare’in On İkinci Gece adlı oyunu, kılık değiştirme sonucu ortaya çıkan kimlik yanılması ve karmaşası üzerine kurulu mizahi yönü ağrı basan bir komedidir.  Öğrencilerimizle birlikte özenle hazırladığımız bu çalışmada, yazarı, dönemi ve oyun karakterlerini daha iyi anlamaya yönelik gerçekleştirdiğimiz tartışmalar ve provalar ışığında, öğrencilerimizin ve canlandırdıkları karakterlerin bakış açılarıyla ortaya konulan ve “Aslolan insandır!” diyerek hümanizmi yansıtan Shakespeare’in dünyasından bir kesit sunmaktayız.

İlgili videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla,

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı

Not: Verilerin paylaşımı için ilgili tarafların izinleri alınmıştır.