Ana içeriğe atla

YENİ KAZANANLAR İÇİN SIKÇA SORULAN SORULAR (S.S.S.)

    1. Kayıtlar ne zaman başlıyor ve kaydımı nasıl yapabilirim?

E-devlet üzerinden: ÖSYM kılavuzunda belirtilecek tarihler arasında www.turkiye.gov.tr adresinden e-devlet şifresi ile giriş ​​​​​​yapılarak kesin kayıt işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

E-kayıt üzerinden yapılan kayıt asıl kayıttır. E-kayıt yapan öğrenciler Üniversitemize hiç bir evrak teslim etmeyeceklerdir. Öğrencilerin kayıt için tekrar Üniversitemize gelmelerine de gerek yoktur.

Ayrıca https://obs.asbu.edu.tr/oibs/ogrsis/ogr_on_kayit_op.aspx adresinden Ön Kayıt Öğrenci Bilgi Formunun 23 Ağustos 2022 - 11 Kasım 2022 tarihleri arasında doldurulması önem arz etmektedir.

    1. E-devlet üzerinden kayıt hakkım bulunmuyor, ne yapmalıyım?

ÖSYM kılavuzunda belirtilecek tarihler arasında Üniversitemiz Öğrenci İşleri Ofisine (ASBU/Ulus Ziraat Hizmet Binası, YDYO girişi, Hacı Bayram Mh. Çankırı Cad. No:3) aşağıdaki belgeleri yanlarında getirerek bizzat başvurmaları gerekmektedir.

    1. E-devlet üzerinden kayıt yapılamazsa, kayıt için gerekli belgeler nelerdir?

a. https://obs.asbu.edu.tr/oibs/ogrsis/ogr_on_kayit_op.aspx adresinden doldurulacak Ön Kayıt Öğrenci Bilgi Formu

b.  2022 – YKS yerleştirme ve sonuç belgesi (İnternet çıktısı) 

c. Mezun olduğu okuldan aldığı lise diplomasının ASLI ya da yeni tarihli GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ(Diploması hazır olmayan öğrenciler için) ASLI ve 1 adet fotokopisi  

d. Henüz mezun olmamış fakat kayıt hakkı kazanmış öğrencilerin okudukları liseden muhtemel mezuniyet tarihini belirtir yazı getirmeleri gerekmektedir. 

e. Nüfus cüzdanının aslı ve kayıt esnasında Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı kayıt ofisine verilmek üzere bir adet fotokopisi,

f.  1996 ve daha önceki yıllarda doğan erkek öğrenciler için askerlik şubesinden alınan Yeni Tarihli Askerlik Durum Belgesi (1996 ve sonrası doğumlu erkek öğrenciler e-devlet'ten aldıkları Askerlik Durum Belgesini imzalayarak kayıt esnasında Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına teslim edecekler.),

g.  Son altı ay içinde çekilmiş 6 adet 4,5cm x 6 boyutunda fotoğraf,

h.  İkinci aktif üniversiteye kaydı bulunan öğrencilerin Katkı Payı yatırdığına dair banka dekontu.   (Harç tutarları Resmi Gazete 2022/2023 için:)

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya    tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2021 tarihine kadar   Yükseköğretim Kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Aksi halde kayıtları silinecektir.,

    1. İngilizce Hazırlık için Seviye Tespit Sınavına ne zaman gireceğim?

Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce/Arapça hazırlık programları akademik takvimi için:

(Seviye Tespit Sınavı (İngilizce & Arapça Hazırlık):13 Eylül 2021 Pazartesi, 9:00/14:00

(Muafiyet Sınavı (İngilizce & Arapça Hazırlık): 15 Eylül 2021- 16 Eylül 2021, 10:00/14:00)

Not: ASBÜ İngilizce Hazırlık Sınavı hakkında ayrıntılı bilgi ve sınav örneği için lütfen buraya tıklayınız.

    1. Üniversiteyi yeni kazandım, ders kaydı yaptırmam gerekiyor mu?

Üniversitemiz İngilizce eğitim verdiğinden dolayı İngilizce yeterlilik sınavına girmeniz gerekiyor. Yeterlilik sınavından muaf olmanız durumunda ders kaydı yaptırabilirsiniz. 

    1. Belirtilen süre içinde ders kaydı yaptırmazsam ne olur? 

Geçerli bir mazeretiniz yoksa o dönem için kayıt yaptıramazsınız. Dolayısıyla dönem uzatmış olursunuz. 

    1. Öğrenci Bilgi Sistemine (OBS) ve e-posta işlemlerine nereden ulaşabilirim?  

Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) ve e-posta işlemlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    1. İngiliz Dili ve Edebiyatı müfredatında hangi derslerin olduğuna nasıl ulaşabilirim? 

İngiliz Dili ve Edebiyatı müfredatına buradan ulaşabilirsiniz. (Türkçe müfredat için)

    1. Ders içeriklerine nereden ulaşabilirim? 

Ders içeriklerine Bologna Bilgi Paketimizden inceleyebilirsiniz.

(Bologna sitesine girdikten sonra şu başlıklara tıklayarak İngiliz Dili ve Edebiyatı ders içeriklerine ulaşabilirsiniz:  “Akademik Birimler” > “Lisans” > “Yabancı Diller Fakültesi” > “İngiliz Dili ve Edebiyatı”)

    1. Üniversitede yemek hizmeti veriliyor mu?

Sümerbank Binası ve diğer binalarımızda bulunan yemekhanelerde öğrencilere 6 TL karşılığında yemek hizmeti     verilmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz okulumuzda bulunan veya yakın olan kafeterya ve restoranlardan faydalanabilirler.

    1. Üniversitede yurt imkanlarından nasıl faydalanabilirim?

Öğrencilerimiz Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından veya özel yurtlardan faydalanabilir. Yurtlarla ilgili ayrıntılı bilgiye “Öğrenci Kılavuzu”ndan ulaşabilirsiniz. 

    1. Üniversitedeki eğitim ve yaşamla ilgili nereden bilgi alabilirim?

Üniversitemize yeni kayıt yapan öğrencilerimiz için çeşitli konularda bilgi alabilecekleri ilgili “Öğrenci Kılavuzu”na       buradan ulaşabilirsiniz. 

    1. Eğitim-Öğretim hayatımla ilgili sorularımı kime yöneltebilirim?

Kayıt yaptırdıktan ve Hazırlık’ı geçtikten sonra her öğrencimize bir akademik danışman atanmaktadır. Sorularınızı öncelikle danışmanlarınıza yöneltiniz.

Diğer Önemli Notlar:

**İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü hakkında güncel duyurular ve haberler için lütfen bölüm web sitemizi   (https://ide.asbu.edu.tr) düzenli olarak takip ediniz.

**İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü için mezuniyet koşulları, ders kayıt süreci, sınav işleyişleri, bütünleme sınavları, kayıt  dondurma, dönem uzatma gibi konular hakkında bilgiler aşağıda verilmiştir.

**Yeni Kayıt ile ilgili Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM

  1. Lisans öğrenimim boyunca alacağım dersler nelerdir? 

ASBÜ-İDE lisans ders müfredatına buradan ulaşabilirsiniz.

  1. 4 yıllık lisans programından mezun olabilmek için kaç AKTS’lik ders almam gerekir?

Öğrenciler, her dönem en az 30 AKTS’lik ders alarak 8 ders dönemi (4 yıl) boyunca 240 AKTS’lik dersten başarılı olmalıdır. Bu dersler, ASBÜ-İDE müfredatında 20 AKTS (TURK, AIIT, HIST kodlu) ortak zorunlu derslerden, 20 AKTS (CFL kodlu) zorunlu yabancı dil derslerinden, 160 AKTS (ELIT kodlu) bölümün zorunlu derslerinden ve 40 AKTS bölüm içi veya bölüm dışı seçmeli derslerden oluşur.

  1. Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) nedir? 

Öğrencinin öğrenime başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere başarısını belirleyen not ortalamasıdır.

  1. Derslerimi nasıl seçebilirim? Ders kaydını nasıl yapabilirim?

ASBÜ Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) üzerinden ASBÜ Akademik Takviminde belirtilen tarihlerde her dönem başında ders kaydınızı akademik danışmanınızın yönlendirmesi ve onayıyla yapabilirsiniz. Detaylar için danışmanınızı görebilirsiniz. Danışmanınızın kim olduğunu ders kayıt haftasında ÖBS üzerinden öğrenebilirsiniz. 

  1. Bir ders döneminde 30 AKTS’den fazla ders alabilir miyim?

Fazladan alacağınız dersler, zorunlu derslerinizle aynı saate denk gelmediği sürece belli sınırlamalar dâhilinde alabilirsiniz. Sınırlamalar öğrencinin başarısıyla belirlenir: Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) 3,00 ve üzerinde olan öğrenciler, danışmanının uygun görmesi kaydıyla yarıyıllık derslerde en fazla 42 AKTS’lik ders alabilir. GANO’su 3,50 ve üzerinde olan öğrenciler için, danışmanının uygun görmesi kaydıyla kredi sınırlandırılması yoktur.

  1. Müfredatta yer alan derslerden muaf olabilir miyim? 

Eğer daha önce lisans öğrenimi görüp başarılı olduğunuz dersler varsa, müfredatta eşdeğer olan derslerle eşleştirme yapabilirsiniz. Bu eşleştirme başvurusunu, bölümümüzde eğitime başladığınız ilk dönemde mutlaka yapmalısınız. İki başvuru formunu (Form 1 ve Form 2) da doldurarak, başvuruyu danışman hocanız aracılığıyla Yabancı Diller Fakültesi Dekanlığı’na yaptıktan sonra İntibak Komisyonun onaylaması durumunda başvuruda bulunduğunuz derslerden muaf sayılırsınız. (ASBÜ Lisans Yönetmeliği Madde 14)

  1. Derslere devam etmek zorunda mıyım?

Evet. Teorik derslerin toplam saatinin % 30’undan fazla devamsızlık yapılırsa o dersten kalırsınız ve o dersin açıldığı ilk dönemde o derse devam ederek yeniden almak durumunda olursunuz. Devamsızlıktan kalırsanız, dönem içindeki notlarınız geçersiz olur, dönem sonu sınavına giremezsiniz.

  1. Sınav sonuçlarımı nasıl öğrenebilirim?

Sınavlar, ilgili öğretim elemanı tarafından değerlendirilerek ilgili notlar akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde Öğrenci Bilgi Sistemine girilerek ilan edilir.

  1. Sınav sonuçlarıma itiraz edebilir miyim? 

Evet. Sonuçlara ilan tarihinden itibaren beş (5) günlük kesin süre içerisinde Yabancı Diller Fakültesi Dekanlığı’na dilekçe ile somut gerekçeleri belirtilerek itiraz edip, notun kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesini talep edilebilirsiniz. İtirazlar ilgili öğretim elemanı tarafından, itiraz dilekçesinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren üç işgünü içerisinde değerlendirilir. İlgili öğretim elemanı gerekiyorsa Öğrenci Bilgi Sistemi’ndeki notu değiştirerek, talep sonucunu dekanlığa bildirir.

  1. Bir dersten hangi notlarla geçebilirim?

Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alırsanız o dersten başarılı olursunuz.

  1. Şartlı başarılı ne demektir?

DC ve DD notları şartlı başarılı notlarıdır. Bir dersten bu notlardan birini aldığınızda, dönem sonu ağırlıklı not ortalamanız en az 2,00 ise o dersten başarılı sayılırsınız; 2,00’nin altındaysa o dersten başarısız sayılırsınız. 

  1. DC, DD, FD, FF ve ZR notlarından biri ile bir dersten başarısız olursam, o dersi tekrar almak zorunda mıyım?

Evet. Bu notlarla bir dersten başarısız olan öğrenci o dersi açıldığı ilk dönem almak zorundadır. Ancak derse devam zorunluluğu yoktur.

  1. Hasta oldum ve rapor aldım, bu rapor derse devam etmek yerine sayılır mı?

Sağlık sebebiyle alınan kısa süreli raporlar devamsızlığa etki etmez; üniversite tarafından yapılan görevlendirilmeler hariç, öğrenciler, gelmedikleri derslerde devamsız sayılırlar.

  1. Sağlık sebebiyle alınan kısa rapor ne işe yarar?

ASBÜ Lisans Yönetmeliği Madde 18’e göre, rapor süresine denk gelen günlerde yapılan sınavlara katılamayan öğrencilere, mazeret sınavı hakkı tanır.

  1. Mazeret sınavına nasıl girebilirim?

Öğrenci, kısa süreli sağlık raporu bitiminden veya üniversitemizce yapılan resmi görevlendirme sonundan itibaren 5 (beş) gün içinde Yabancı Diller Fakültesi Dekanlığı’na mazeret sınavı dilekçesi vererek başvuru yapar. Dekanlık yönetim kurulu onayladıktan sonra, mazeret sınavı zamanı ilgili öğretim elemanı tarafından kararlaştırılıp öğrenciye bildirilir. 

  1. Bütünleme sınavına girmek için başvuru yapmalı mıyım?

Hayır. Ders notu CC’nin altında olan herkes (DZ hariç) bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınav sonucu, final sınavının yerine geçer. 

  1. Kayıt dondurmak istiyorum. Ne yapmalıyım?  

Akademik Takvimde belirtilen süreler içerisinde Yabancı Diller Fakültesi Dekanlığı’na kayıt dondurma dilekçesi vermelisiniz. Dekanlık Yönetim Kurulu uygun bulursa, kayıt dondurma işleminiz gerçekleşir.

  1. ASBÜ’de sınıf veya dönem uzatması nasıl olur?

Bir öğrencinin son iki GANO’su 2.00 barajının altına düşerse; öğrenci bir sonraki dönemi uzatır. (Son iki GANO’sundan bir tanesi 2.00’nin üstünde ise öğrenci dönem uzatmaz).

 

İLETİŞİM

  1. Hocalarımla nasıl görüşebilirim?

Her hocanızın ve danışmanınızın belli ofis saatleri vardır; bu saatlerde kendilerini ofislerinde ziyaret edebilirsiniz. En etkin iletişimi, e-posta ile hocalarınızın uygun zamanlarını sorup görüşme konusunu da belirtip onlardan randevu alarak kurabilirsiniz.

  1. ASBÜ’de öğrenci topluluklarına nasıl ulaşabilirim?

Öğrenci toplulukları, ASBÜ öğrencilerinin eğitim-öğretim dışında kalan zamanlarını mesleki, bilimsel, sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklerle değerlendirmeleri amacıyla oluşturdukları kulüplerdir. Tüm topluluklara https://sksdb.asbu.edu.tr/tr adresinden ulaşabilirsiniz.

  1. Buradaki konular dışında sormak istediklerimi kime sorabilirim?

ASBÜ Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı, Fakülte Sekreterliği veya akademik danışmanınız size yardımcı olabilir.

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.