Bölümümüz ELIT 270 – Ortaçağ İngiliz Edebiyatı dersi kapsamında düzenlenen ve yönetmenliğini Dr. Öğr. Üyesi Zümre Gizem Yılmaz’ın üstlendiği, bölüm öğrencilerimiz tarafından oynanan “Canterbury Yollarında” adlı tiyatral dramatik performans 18 Nisan 2019 Perşembe günü saat 13:30’da Güvercinlik Konferans Salonu’nda yüksek bir katılımla sahnelenmiştir.

Örgün eğitim sistemleri içerisindeki, yerinde ve yaygın eğitim modüllerini kullanarak konuklarımıza sunduğumuz bu etkinlikte, öğrencilerimizin birinci sınıftan beri edindikleri akademik becerilerin hepsini kullanmalarını sağlamak temel amacımızdı. Bu dönemki Ortaçağ İngiliz Edebiyatı dersi kapsamında ortaya çıkan bu etkinlikte, öğrencilerimiz derste İngilizce okudukları "İngilizcenin babası" lakabıyla anılan Geoffrey Chaucer’ın Canterbury Tales (Canterbury Hikâyeleri) eserini, Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nazmi Ağıl’ın çevirisiyle Türkçeye kazandırılmış haliyle de ana dillerinde okudular, iki metni karşılaştırdılar ve Türkçe metinden bazı satırları çıkarıp ve bazı eklemeler yapıp bu metni performansa uyarladılar. Bu uyarlama esnasında, eğitimleri boyunca edindikleri çeviri bilim becerilerini, yazı becerilerini ve eleştirel düşünce becerilerini kullanmışlardır. Aynı zamanda, kültürel ve tarihsel bir çalışmanın ürünü olan bu performansta, öğrencilerimizin gerek kostüm seçimleriyle gerekse performans sırasında kullanacakları sahne eşyalarını belirlemeleriyle Ortaçağ kültürel tarihi bilgileri özümsedikleri ve konuklara sunabildikleri gözlemlenmiştir. Dönemin kültürel, politik, toplumsal, ekonomik ve dini süreçlerini yakından anlamalarını da sağlayan bu performans, aynı hafta Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Burçin Erol’un Canterbury Hikâyeleri’ne yakın referanslarla gerçekleştirdiği "Galloping through the Middle Ages" başlıklı Ortaçağ’da at ve at kültürü konuşmasıyla pekiştirilmiştir.

Bu performansın gerçekleşmesini sağlayan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Barca’ya, Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ali Güneş’e, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Sayın Doç. Dr. Mine Özyurt Kılıç’a, desteklerini bizden esirgemeyen T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne ve hem afiş hem de broşür tasarımını gerçekleştiren Kreatif Direktör Nazlı Angın’a yürekten teşekkür ederiz. Etkinliğimize, üniversitemizin tüm kesimlerinden ve Ankara içi ve dışından katılımcılar büyük ilgi göstermiştir. Bu güzel günde bizimle oldukları için kendilerine en içten teşekkürlerimizi sunarız.

Oyun Ekibi:

Terapist: Sılanaz Darılmaz

Hancı: Büşranur Koca

Şövalye: Ergin Seza

Afnameci: Furkan Faruk Yılmazer

Bath’lı Kadın: Tuğba Çanakçı

Üniversiteli: Mertcan Furat

Üniversitelinin Atı: Fulya Gümüş

Aşçı: Kerem Selek

Teknik Destek: Tugay Meydan

Konukları Karşılama Ekibi: Ebrar Dilara Kaya - Simay Çetin

Performans için yararlanılan kaynak: Doç. Dr. Nazmi Ağıl’ın çevirisiyle Geoffrey Chaucer'ın Canterbury Hikâyeleri eseri