Ana içeriğe atla

Bugün günlerden 19 Mayıs; Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.

19 Mayıs 1919 yüce Türk ulusunun kurtuluşunun ilk adımıdır. Bu adımı, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun istikametinde yola çıkarak atmıştır.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Nutuk eserinde, Samsun’da yaptığı gözlemleri ve bağımsızlık yolundaki ağır şartları şöyle özetler;

“Osmanlı Devleti'nin dahil bulunduğu grup, Harbi Umumi'de mağlup olmuş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir mütarekename imzalanmış. Büyük Harbin uzun seneleri zarfında, millet yorgun ve fakir bir halde… Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta… İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul'da.” (31)

Ve bu ağır şartlar altında Türk ulusu vatandaşlarının yüreğindeki fırtınaları çok isabetli şekilde yansıtır;

“Ordu, ismi var cismi yok bir halde. Kumandanlar ve subaylar, Harbi Umumi'nin bunca mihnet ve meşakkatleriyle yorgun, vatanın parçalanmakta olduğunu görmekle içleri kan ağlamakta, gözleri önünde derinleşen karanlık felaket uçurumu kenarında kafaları çare, kurtuluş çaresi aramakla meşgul…” (37)

Bu çaresizliğin içindeki çareleri belirtir;

“Birincisi, İngiltere himayesini talep etmek. İkincisi, Amerika mandasını talep etmek. Üçüncü karar, mahalli kurtuluş çarelerine yöneliktir.” (38)

Fakat bu çareler Türk Ulusunun bağımsızlığını hiçe saymaktadır. Mustafa Kemal Atatürk bu durumda kabul edilebilir tek çareyi sunar;

“Efendiler, ben bu kararların hiçbirinde isabet görmedim… O halde ciddi ve hakiki karar ne olabilirdi?

Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. O da milli hâkimiyete dayalı, kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk devleti tesis etmek!

İşte, daha İstanbul'dan çıkmadan evvel düşündüğümüz ve Samsun'da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz tatbikatına başladığımız karar, bu karar olmuştur.” (38)

19 Mayıs 1919 gününde, bu karar bir ulusun kaderini çizmiştir. Bu karar tek bir sonucu hedeflemiştir. Bu sonuç Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in sözleriyle açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir: “Ya istiklal ya ölüm” (38).

Bugün günlerden 19 Mayıs!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Gençliğine armağan ettiği bu günde Atatürk’e ve ona bu zorlu bağımsızlık mücadelesinde eşlik eden silah arkadaşlarına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bugün burada olmamız sizlerin bu özel günde bağımsızlık yönünde attığınız adım sayesindedir. Vatansever, milli ve manevi değerlerine saygılı, çalışkan, bilgili ve aydın gençler olarak bize emanet bıraktığınız Türkiye’mizi yüceltmek, ve 19 Mayıs’ta ateşlediğiniz bağımsızlık ruhunu yaşatmayı görev bilmekteyiz. Saygı ve minnetle…

Bölüm Başkanı (V.) Doçent Dr. Filiz Barın Akman

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.